Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 8.6 °C

Do Přerova dorazilo 126 veteránů. Majitele nejkrásnější motorky a automobilu ocenil primátor města

Zprávy z regionu

11.5.2015

Autor: hcz

Stovky Přerovanů přivítaly v sobotu dopoledne na náměstí TGM kolonu historických vozidel, která se vypravila z Lipníka nad Bečvou na sto pět kilometrů dlouhý Helfštýnský okruh. Ten pořádá jednou za dva roky Oldtimer club Helfštýn. Nablýskané stroje s datem výroby do roku 1939, které se sjely na letošní 17. ročník Helfštýnského okruhu, sledovaly po trase tisíce diváků. Nechyběly ani posádky oděné v dobových kostýmech a atmosféru starých časů umocňoval swing v podání Academic Jazz Bandu, který se nesl přerovským náměstím.

"Jsme rádi, že je Přerov na trase Helfštýnského okruhu. Je to jedna z největších jízd, na kterou chodí spousta lidí," prozradil před příjezdem veteránů moderátor akce Bohuslav Přidal.

Milovníci historických motocyklů a vozidel si přišli na své. "Akce je výjimečná tím, že se jí zúčastní historické automobily a motocykly s datem výroby do roku 1939. Každý kus je přitom originál," přiblížil Jiří Zemánek z pořadatelského Oldtimer clubu Helfštýn. Dodal také, že trasa Helfštýnského okruhu vede osmadvaceti obcemi.

Do Přerova přijeli v automobilu Škoda Popular Romster z roku 1938 manželé Hanušovi. "K veteránům jsme se dostali, když můj manžel zdědil motorku Indian scout. Pak jsme v jedné staré stodole objevili tuto Škodu. Stála tam čtyřicet let na špalkách. Už ji máme patnáct let. Je v původním stavu, manžel jen vyměnil kola a vyladil motor," svěřila se Marie Hanušová.

Na náměstí TGM přijela na dvouválcovém anglickém motocyklu BSA 770 z roku 1928 se svou kamarádkou i devětasedmdesátiletá Libuše Šulcová. "Můj manžel byl synem Augustina Šulce, který do České republiky v letech 1922 až 1946 dovezl 469 těchto strojů (BSA). Já mám motorku se sajdkárou. V letech 1928 se cena motorky se sajdkárou pohybovala okolo 15 000 korun. Bylo to na tu dobu velmi drahé," prozradila Libuše Šulcová. Svou premiéru měl v Přerově i americký cadillac z roku 1912.

Nablýskané krasavce obdivoval i primátor města Vladimír Puchalský s rodinou. Podle něj a jeho vnuků byla nejkrásnější motorkou Bohmerland 600 CHB/long z roku 1930, se kterou přijel z Velemína Zdeněk Novotný, a pohár převzal také Bovoj Kolář, který do Přerova přijel v automobilu Fordu A Phaeton z roku 1930 z Mohelnice.

hcz

Reklama

EICO PLUS s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Zahradní technika a zahrádkářské potřeby

Kvalita pro zahradu, stavbu, dílnu. Firma se zabývá především prodejem hadic od největšího českého výrobce firmy Valmon z Valašského Meziříčí, ale také širokého sortimntu pro zahradu...