Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 7.9 °C

Do Přerova dorazí speciální sanitka. Můžete se v ní nechat zdarma otestovat na HIV

Zprávy z regionu

20.11.2014

Autor: Zuzana Doleželová

V Olomouckém kraji si již 59 lidí muselo vyslechnout větu: Jste HIV pozitivní. V celé republice žije s touto diagnózou 2307 lidí. V pátek 28. listopadu dorazí do Přerova mobilní testovací tým, který dá lidem odpověď, zda jsou či nejsou HIV pozitivní. Zájemci se mohou zdarma a anonymně nechat vyšetřit od devíti do dvanácti hodin na náměstí Přerovského povstání.

Sanitka bude v závěru listopadu projíždět osmi moravskými městy – a lidé, kteří mají pochybnosti, si mohou nechat odebrat krev z prstu a počkat si na výsledek rychlotestu. Akce, nad níž převzali záštitu i zástupci města Přerova, se bude konat v rámci Světového dne boje proti AIDS, který připadá na 1. prosince – a je součástí Evropského týdne bezplatného testování.

Jiří Pavlát z České společnosti AIDS pomoc, která akci organizuje, uvedl: "Je třeba zdůraznit, že i přes rozšířenost nemoci a pokusy o její prevenci je zde spousta předsudků a nepřesných informací ohledně přenosu nemoci a nakažení se. Mnozí lidí nevědomky žijí s HIV a my se je snažíme podchytit a následně jim pomoci." Zároveň zdůraznil, že počet lidí nakažených virem HIV v posledních měsících vzrůstá – a může za to rizikové chování všech věkových generací. "Lidé se chovají nezodpovědně vůči sobě i svým partnerům. Vlivem moderní léčby, která dokáže život nemocných prodloužit i o několik desítek let, přestává být HIV bezprostředně smrtelnou infekcí. Nicméně je třeba zdůraznit, že antivirová léčba není u všech infikovaných stejně úspěšná a má nežádoucí vedlejší účinky. HIV dnes sice dokážeme léčit, nikoliv však vyléčit. Proto je důležitá včasná diagnóza,“ konstatoval Pavlát.

Zuzana Doleželová

Reklama

Katarína Vaňková, DiS – specialista na oddlužení AK Mgr. Martin Ludvík Advokát

Katalog firem » Finance » Oddlužení, dluhové poradenství

Jsem zaměstnanec advokátní kanceláře, která poskytuje tyto služby: - Příprava a realizace oddlužení - pro fyzické i právnické osoby odborně sepisujeme a podáme návrhy na povolení oddlu...