Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 7.8 °C

Den prevence cévní mozkové příhody

Zprávy z regionu

24.4.2015

Autor: zd

Na čtvrtek 30. dubna zorganizovala Nemocnice Přerov osvětovou akci zaměřenou na prevenci a příznaky cévní mozkové příhody. Toto náhlé postižení činnosti určité oblasti mozku zasáhne ročně 35 tisíc Čechů. Cévní mozková příhoda je také jednou z hlavních příčin trvalé invalidity i třetí nejčastější příčinou úmrtí po kardiovaskulárních chorobách a nádorech v průmyslových zemích. Komplexní osvětu na téma cévní mozkové příhody nabídnou zdravotníci z neurologického oddělení od 8:00 do 15:00.

Cévní mozková příhoda, CMP, mozková mrtvice, mozkový infarkt - všechny tyto názvy označují akutní poruchu funkce části mozku, která může mít fatální dopady na lidské zdraví i život. Negativní dopady lze odvrátit nebo přinejmenším mírnit za pomoci preventivních opatření a zejména správného postupu v případě již blížící se mrtvice. "Cévní mozkové příhodě často předcházejí varovné signály v podobě atak, což jsou přechodné příznaky, ovšem bez následků. Avšak riziko návratu CMP je první týden kolem 8 procent, a do tří měsíců až 17 procent. Pokud se dostaví, je potřeba ihned jednat a navštívit lékaře, což mnozí lidé nevědí a sami si takto mohou velice uškodit. Zároveň je na místě věnovat pozornost preventivním opatřením,“ vysvětluje primářka neurologického oddělení Nemocnice Přerov Elena Švamberková. Právě preventivní vyšetření spojená s cévní mozkovou příhodou budou v rámci Dne prevence CMP nabízena zájemcům zdarma.

"Oddělení neurologie Nemocnice Přerov chystá pro příchozí bezplatnou možnost natočení EEG, ultrazvukové vyšetření krčních tepen, měření krevního tlaku a pulsu, odběr krve na cholesterol, glykémii, měření celkových tuků na bodystatu Tanita či odborné poradenství lékařů,“ vyjmenovává primářka. Zároveň budou mít všichni příchozí možnost prohlédnout si prostory ambulance nebo si nechat určit rizikové faktory vzniku cévní mozkové příhody.

V České republice je úmrtnost na cévní mozkové příhody do 65 let až dvojnásobná ve srovnání se zeměmi západní a severní Evropy, to zejména u mužů. Nejčastěji postihuje osoby starší 65 let. V akutním období (první dva týdny) umírá 10 až 15 procent nemocných, do půl roku 30 procent.

zd

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.