Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.4 °C

Degustátoři okusili ve Vlkoši slivovici z oškeruší, ale i z okurek a rýže

Zprávy z regionu

7.3.2011

Autor: hcz

Vlkošská baňka je za dveřmi a vzorky destilátů posbírány. A tak už nezbývá nic jiného, než všechny ohodnotit a vybrat mezi nimi nejlepší z nejlepších. Proto se o víkendu do Vlkoše sjelo více jak třicet degustátorů z různých obcí a měst. Ohodnotili 256 vzorků slivovice, 42 likérů a 19 vzorků medoviny. A o rarity nebyla ani tentokrát nouze.  

"Tři sta sedmnáct vzorků destilátů a likérů z devětapadesáti obcí hodnotí porota složená z deseti tří až čtyřčlenných komisí. Kromě destilátů ze švestek, černého bezu, oškeruší, meruněk, višní, černého rybízu, jeřábu, jablek, hrušek, mirabelek, ale i lesních plodů máme tady i vypálenou rýži a vzorek pálenky z okurků. Miroslava Dudiková z Kyselovic poslala svou hruškovici z roku 1969, která je letošním nejstarším vzorkem," prozradili hlavní organizátoři Vlkošské baňky František Sečka a Oldřich Nesvadba.

Destilátů se letos opravdu urodilo. Co na tom, že švestek bylo málo. Pálit se dá ze všeho. Jen když to teče. Důkazem toho byl vzorek Hoang Thuanh Anka, který poslal vypálenou rýži. Josef Černý z Beňova se postaral o raritu Vlkošské baňky. Vypálil slivovici z okurků. Ani tentokrát nechyběly vzorky z oškeruší. Ten první poslal Mužský sbor z Tvarožné Lhoty, druhý - macerát ze sušených oškeruší Vlastimil Němeček z Podivína. "Máme tu dokonce medovinu z Dolní Krupé a švestkovici z Hradce Králové. Je vidět, že Vlkošská baňka je už známá v celé republice. Nejvíce vzorků ale přinesli místí (73). Z Radějova poslali 31 vzorků a z Beňova 28," doplnil výčet destilátů, likérů a medovin Oldřich Nesvadba.

Degustátoři, kteří o víkendu vzorky hodnotili, prozradili, že se už teď na baňku moc těší. "Vzorky hodnotíme objektivně, porovnáváme nejen barvu, vzhled, vůni, chuť, harmonii, ale i celkový dojem destilátu. A máme i svého favorita. Tento vzorek hruškovice je opravdu luxusní," shodla se v průběhu koštu jedna z degustačních komisí ve složení: Vojtěch Hlavačka, Stanislav Horák a Antonín Běhálek.

Všechny ohodnocené destiláty může veřejnost ochutnat 26. března od 14 hodin na 5. ročníku Vlkošské baňky. A organizátoři slibují i tentokrát velkolepý program s překvapením. Kromě cimbálové muziky ze Vsetína , zabíjačkových specialit nebude chybět ani prodejní výstavka Šikovné ruce našich žen,Velikonoční výstava Centra postižených Zlín, ale ani prodej ovocných stromků, medů a medovin.

hcz

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.