Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 8.5 °C

Dechovky se v Dřevohosticích setkaly už pojedenadvacáté

Kultura

28.7.2014

Autor: hcz

Milovníci dechovky zavítali o víkendu do Dřevohostic na tradiční již jedenadvacátý ročník festivalu dechových hudeb. Setkání se uskutečnilo v místním areálu zámecké zahrady a ani na letošním ročníku nechyběl zahraniční host - polská hasičská dechová hudba Vegra. Vedle vystoupení dechových souborů měli možnost návštěvníci zhlédnout i doprovodný program. O ten se postaraly nejen mažoretky, ale i místní folklorní soubor, který vznikl před třemi týdny. Dvoudenní festival navštívily stovky lidí z blízkého, ale i vzdálenějšího okolí.

"Na letošní "mezinárodní" jedenadvacátý ročník setkání dechovek přijeli i hosté ze spřátelené obce Turawa, se kterou udržujeme partnerské vztahy od roku 2006. Starosta obce Valdemar Kampa přivezl sebou hasičskou kapelu Vegra," prozradil místostarosta obce Petr Dostál. V odpoledních hodinách se představily návštěvníkům v průvodu všechny čtyři kapely, které v neděli vystoupily v slavnostním bloku. Doplnily je tři folklorní soubory, mezi kterými dominoval začínající soubor z Dřevohostic."V souboru účinkují děti z MŠ Včelka Líšná a my věříme, že jejich vystoupení bude takovým impulsem pro obnovu folklorního souboru v Dřevohosticích. Koncem 19. století u nás ještě folklorní soubor existoval a tak jsme se rozhodli tradici obnovit. Prvním impulsem bylo zakoupení krojů," doplnil místostarosta. Setkání dechovek odstartoval v sobotu hudební předkrm v podání Šohajky z Dolních Bojkovic. "Na to, že nás počasí v sobotu strašilo, přišlo do areálu zhruba tři sta lidí. Dnes je návštěvnost podstatně větší. Po mši svaté, která se konala dnes v kostele Sv. Havla, následoval ještě malý promenádní koncert místního dechového orchestru Františka Tkadlčíka, spoluzakladatele těchto dechovkových setkání," prozradil místostarosta. Poté už patřilo pódium polské kapele Vegra, Věrovance, Pálavance a Šardičance. Večer je vystřídali Hracovjáci.

"Setkání dechovek pořádáme pro radost seniorům. Tuto tradici chceme držet i nadále. Dříve býval festival třídenní a zahajovali jsme ho před radnicí. Od roku 2002 se po návratu zámku obci, přesunuly dechovky sem do areálu zámecké zahrady. Ani letos jsme na návštěvníky nezapomněli s doprovodným programem. Zhlédnout mohou v prostorách zámku šedesát obrázků z Dřevohostic. K malířům, jejichž díla vystavujeme, patří například Alexandr Forýtek nebo otec současného hudebního skladatele Petra Hapky Josef, který se do našeho kraje zamiloval a rád se sem vracel. V naší obci totiž bydlela jeho sestra," doplnil Dostál. Kromě výstavy obrazů nechyběla ani výstava novodobé historie místního hasičského sboru nebo výstava amatérských malířů, kteří přijeli do Dřevohostic před čtrnácti dny na plenér.

Zajímavostí bylo i posezení Pod stoletou lípou. "Dechovky jsme chtěli trochu okořenit, proto jsme nakoupili materiál a za podpory obce a pomoci místního JZD, které nám dodalo slámu, jsme vybudovali stánek, který nabízí příjemné posezení v chládku," prozradil Tomáš Seidl z místního kinoklubu. Do Dřevohostic přijela také skupina Hanáků a Hanaček z nedaleké Vlkoše. "Přivezli jsme sebou nové hanácké kroje, které jsme získali z programu Rozvoje venkova. Jsou vyrobeny v Blatnici podle původních krojů, které se v naší obci zachovaly po celá desetiletí. Vyrobit takový kroj není ale vůbec levná záležitost. Originální, ručně šitý přijde na 80 až 100 000 korun. Strojově ušitý kroj je o polovinu levnější a podle některých je od originálu k nerozeznání. Haná je prostě krásná a bohatá, stejně jako její kroje," doplnila s úsměvem Svatoslava Měchurová, která přivezla do Dřevohostic nové kroje představit.

hcz

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Egypt - Marsa Alam: Hotel Novotel Marsa Alam 5* 7.4. - 14.4. 2024 z Prahy za 10.990 Kč

Kanárské ostrovy - Fuerteventura: Hotel Occidental Jandía Playa 4* 4.4. - 11.4. 2024 z Prahy za 18.490 Kč

Zanzibar: Hotel Kiwengwa Beach Resort 4* 30.3. - 7.4. 2024 z Prahy za 21.990 Kč

Vietnam: Melia Vinpearl Phu Quoc 5* 4.4. - 12.4. 2024 z Prahy za 23.890 Kč

Arabské emiráty: Rixos Bab Al Bahr 5* 31.3. - 7.4. 2024 z Katowic za 32.990 Kč

Dominikánská republika: Hotel Grand Sirenis 5* 31.3. - 8.4. 2024 z Prahy za 25.790 Kč

Omán: Fanar Hotel & Residences 5* 31.3. - 8.4. 2024 z Prahy za 25.990 Kč

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA