Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.9 °C

Dechovka se nesla Dřevohosticemi

Zprávy z regionu

26.7.2015

Autor: hcz

Dřevohostice mají za sebou největší setkání dechových hudeb na střední Moravě. Na letošní dvaadvacátý ročník přijelo do areálu místní zámecké zahrady na sedm stovek milovníků tohoto žánru, aby si spolu s účinkujícími zazpívali a zatančili. K poslechu a tanci jim přijela zahrát z Pardubic Pernštejnka, ze Sušice u Přerova Moravská Veselka, ze Slovenska Bojnická kapela, ze Strání Straňanka a ze Šakvic Túfaranka.

"Jsme z Domova pro seniory z Radkovy Lhoty a já si myslím, že všichni, kteří mají dechovku rádi stejně jako my, musí odtud odcházet spokojeni," řekla Milada Dederová. Program dvoudenního festivalu zahájila v sobotu taneční veselice s kapelou Blue Band Company. Podle starosty Dřevohostic Petra Dostála je letošní ročník výjimečný tím, že si návštěvníci mohou zatančit na novém parketu. "Dřevěný parket jsme nahradili betonovým podle doporučení památkářů s imitací dřeva," prozradil starosta obce.

Nedělní program odstartoval ve dvě hodiny odpoledne slavnostním průvodem kapel. Návštěvníkům se představily české i moravské kapely. Své zastoupení tady měla i slovenská kapela z Bojnic. "Letos tady máme pět dechových kapel. Nechceme, aby byl program stejný, a tak účinkující obměňujeme. Na večerní veselici vystoupí Túfaranka, kapela, která tady v Dřevohosticích hrála naposledy někdy před deseti lety. Pardubická Pernštejnka hraje na setkání Dechových hudeb úplně poprvé," prozradil Dostál. "Atmosféra je tady perfektní. Lidi na Moravě jsou hodní a srdeční," pochvaloval si atmosféru i publikum kapelník Pernštejnky Vladimír Černý.

Na setkání dechových hudeb přijeli do Dřevohostic lidé z širokého okolí. Šedesát až sedmdesát procent návštěvníků přijelo ze vzdálenějších míst. Mezi nimi byli milovníci dechové hudby z Opavy nebo Litovle. I když mezi posluchači převládali spíše ti dříve narození, v obecenstvu se objevili také zástupci mladší generace. " Rodiče dechovku milují a lásku k ní mně vštěpovali už od mládí," svěřila se třicetiletá Helena Musilová ze Zlínska.

Kromě hlavního programu byl pro návštěvníky Dřevohostického zámku připraven i doprovodný program. "Lidé mohou vystoupat na věž a z ptačí perspektivy si prohlédnout okolí Dřevohostic, nebo si prohlédnout výstavu kupeckých vah či výstavu fotografií Olgy Pištěkové. Kromě snímků obce a přilehlého okolí je na výstavě k vidění i několik obrázků z Keni a Tanzánie, které pořídila moje manželka," doplnil starosta Dřevohostic.

hcz

Reklama

Galerie města Přerova

Katalog firem » Kultura » Galerie

Komorní prostředí Galerie města Přerova prezentuje od února 2010 výtvarnou tvorbu Přerovska a dává prostor i výstavám souvisejícím s historickým vývojem města. Bezmála 14 tisíc př...