Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 11.4 °C

Chovatelé přivezli na výstavu do Lazníček kromě králíků, holubů a vodní i hrabavé drůbeže také japonské křepelky

Zprávy z regionu

19.6.2016

Autor: hcz

Členové Českého svazu chovatelů ZO Výkleky uspořádali o víkendu při příležitosti 50. výročí založení organizace Okresní výstavu králíků, drůbeže a holubů a 11. ročník expozice českých a moravských plemen králíků Exhibition rabbit´s fest. Akce plná zábavy se konala v krásném sportovním areálu Lazníčky a nechyběl ani večerní program. Návštěvníkům přijela zahrát legendární kapela Turbo, Seconhand Kabát revival a přerovská skupina Penzistor.

"Do sportovního areálu jsme tradiční výstavu drobného zvířectva přestěhovali z Výklek, kde se konala od nepaměti. Na dnešní výstavu přivezli chovatelé 346 kusů králíků různých plemen, zaplnili 205 voliér holuby a 64 voliér drůbeží," prozradil k výstavě předseda výstavního výboru a jeden z organizátorů Otto Schmidt. Předseda ZO Kožušany Zdeněk Sekanina přivezl se svou manželkou Janou na výstavu kromě japonských křepelek chovatele Vojty Bílého i dvaadvacet králíků, čtyři voliéry drůbeže a osm holubů. "Japonská křepelka nosná, kterou dnes vystavujeme, je od našeho mladého chovatele. Je to mladý klučina, který kromě křepelek chová i vídeňské modrošedé králíky a holuby. My jsme tady dnes s manželkou za celou organizaci. Moje žena chová kromě králíků - činčil malých i velkých také drůbež - hempšírky měděné a červené i viandotky bílé. V loňském roce byla dokonce vyhlášena nejlepší chovatelkou Olomouckého okresu. Já chovám hlavně holuby - moravské pštrosy (červené, žluté), nebo pražské rejdiče krátkozobé a středozobé. K zajímavostem patří například jeptišky, jsou to malí holubi s červenou hlavou a chocholkou," dodal Zdeněk Sekanina, který se chovatelství věnuje od svých patnácti let. Prozradil také, že jejich organizace chystá i letos pro chovatele Krajskou výstavu malých králíků a drůbeže a místní výstavu holubů. Ta se uskuteční 20. a 21. srpna v Kožušanech Za Tratí.

Jedním z posuzovatelů exponátů drůbeže byl i Jiří Odstrčil z Čekyně, který má chovatelství přečtené a zná ho už nazpaměť. "Zakládal jsem tady první organizaci chovatelů ve Výklekách a drůbež vodní a hrabavou už posuzuji čtyřicet let," svěřil se třiaosmdesátiletý posuzovatel.

Moderní prostorný areál obce a vzorně připravené expozice s krásným počasím musely udělat radost návštěvníkům od těch nejmenších. A že se místní organizace předvedla - výstavní klece nazdobené čerstvým chvojím, všude úsměvy a spokojenost návštěvníků výstavy, prostě nádhera. Je vidět, že chovatelství i přes složitou ekonomickou situaci stále dokáže potěšit a že i ti nejmladší mají zájem v činnosti pokračovat. Kromě unikátních exemplářů, které do Lazníček přivezli chovatelé ze všech koutů Moravy a Slezska, připravili organizátoři pro návštěvníky po dva dny bohatý program.

Návštěvníci mohli zkusit štěstí v tombole, využít projížďky na koních a ponících, projížďky v historickém kočáře, měli možnost vidět ukázku práce s biči, vyzkoušet si lukostřelbu nebo střelbu z historických vzduchovek. K tomu jim hrála kapela Dandy Band a večer si nenechali ujít vystoupení legendární kapely Turbo, revivalových Seconhand Kabátů nebo přerovských Penzistorů.

hcz

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.