Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.4 °C

Ceny města Přerova znají své vítěze

Zprávy z regionu

24.10.2014

Autor: zd

Včera si z rukou primátora převzalo Cenu města Přerova – Medaili Jana Amose Komenského pět výjimečných osobností. Ocenění získávají od roku 1964 lidé, kteří přispěli k rozvoji Přerova, zasloužili se o rozvoj demokracie nebo dosáhli vynikajících výsledků v různých oblastech života. Letos se plejáda úspěšných Přerovanů rozšířila o tato jména: Rudolf Štěpančík, Rudolf Plhal, Vladimír Hamal, Miroslav Kolář a Karel Kleiner.

Rudolf Štěpančík, který letos oslavil pětasedmdesát let, si cenu převzal za celoživotní sportovní činnost a propagaci města v publikační činnosti. Absolvent přerovské průmyslovky a brněnské techniky pracoval ve svém produktivním věku v několika společnostech - mimo jiné v Meoptě, Ekoagrobance nebo v podniku Gala Prostějov. V jeho životním běhu ale nelze přehlédnut mimopracovní zájmové aktivity v oddílu vysokohorské turistiky TJ Meochema. "Od mládí jsem všestranně aktivně sportoval, a když jsem kvůli zranění musel v roce 1966 sport opustit, získala si mne turistika. Pěší mne brzy nenaplňovala, ale začala mne přitahovat turistika vysokohorská. Moje snaha vyústila v dosažení mistrovské výkonnostní třídy a následně i zisku titulů mistr turistiky a zasloužilý mistr turistiky," uvedl Štěpančík. Také fotil a přispíval do odborných časopisů i do regionálních novin, je autorem knih 100 let SK Přerov, Historie přerovské kopané a Historie přerovského tenisu.

Ocenění za celoživotní práci ve prospěch přerovského zdravotnictví získal lékař Rudolf Plhal. Dnešní osmdesátník pracoval v začátcích své kariéry na gynekologickém oddělení Nemocnice v Hranicích, následně jej zaujal nově se rozvíjející obor anesteziologie a resuscitace. Byl žákem zakladatele lůžkového anesteziologicko-resuscitačního oddělení v přerovské nemocnici - jednoho z prvních oddělení v tehdejším Československu. V roce 1969 nastoupil na místo primáře oddělení, které rozvíjel, modernizoval a zaváděl na něm nové postupy léčení. Jako primář působil do roku 1997, následně na své pracoviště ještě po několik let docházel, aby pomáhal kolegům. Byl nejdéle působícím novodobým primářem přerovské nemocnice – a to i přesto, že za minulého režimu jako věřící křesťan nebyl komunistou. Po listopadu roku 1989 se zapojil do znovuobnovení České lékařské komory v okrese Přerov a byl zvolen předsedou Čestné rady.

Vladimír Hamal je jedním z nejstarších žijících držitelů Ceny města Přerova – pro medaili si přišel ve svých devadesáti letech. Sám říká, že důležitým mezníkem jeho života se stal rok 1943, kdy obdržel po maturitní zkoušce příkaz k pracovnímu nasazení. Nejprve pracoval v dílnách železniční dopravy, brzy však byl přeložen do nástrojárny továrny AEG Berlín. Pro sabotáž výroby mu hrozilo nebezpečí, proto se rozhodl pro útěk. "Byl jsem však ve vlaku zatčen a uvržen do vyšetřovací vazby. Po výsleších v městě Gorlitz jsem byl následně odvlečen do koncentračního tábora Gross Rosen, který byl vybudován jako pobočný tábor zlověstného Sachsenhausenu," vzpomínal na hrůzné chvíle. Koncem dubna roku 1945 onemocněl zánětem okostice a ocitnul se u rodičů v Přerově, kde na vlastní kůži zažil události Přerovského povstání. Téměř po celý život pracoval jako technik v Přerovských strojírnách, ve chvílích volna hrával na klarinet v různých přerovských hudebních souborech. Byl vždy aktivním členem Českého svazu bojovníků za svobodu, kde se projevoval jako vlastenec a přerovský patriot. A právě za to získal Cenu města Přerova.

Miroslav Kolář, který vloni oslavil šedesáté narozeniny, se významně zasloužil o propagaci sportu. K jeho jménu patří zejména cyklistika, se kterou začínal ve svých dvanácti letech v Přerovské Lokomotivě. Byl členem družstva, které přivezlo historicky první velkou medaili pro přerovskou cyklistiku z Mistrovství Československé republiky, které se v roce 1971 konalo v Bratislavě. V roce 1991 se dal na podnikání, o čtyři roky později založil cyklistický oddíl MiKo Cycles, který se jako jeden z mála věnuje především mládežnickým kategoriím. Pod jeho vedením se v Přerově uskutečnila celá řada významných sportovních akcí – například známý silniční cyklomaraton Mamut Tour. Založil také Nadační fond Mamut, který podporuje začínající hendikepované sportovce.

Ke jménu Karel Kleiner neodmyslitelně patří motoristický sport a jeho propagace na celorepublikové úrovni. I když letos v březnu oslavil osmdesáté narozeniny, stále má rád rychlá kola a vůni benzinu. "Už jako student přerovského gymnázia jsem se stal členem Automotoklubu a zúčastňoval se motocyklových soutěží na upraveném stroji Manet 90 ČZ 125," konstatoval. Vzpomínal, že začal vypomáhat svému klubu s organizací závodů a v roce 1956 se stal vedoucím traťového úseku. Kromě aktivního sportování se podílel i na organizaci závodů v Přerovské rokli - závodní trati, která se díky své náročnosti a výborné práci organizátorů stala pojmem v mezinárodním motoristickém sportu. Přes různé funkce v organizačním výboru se Karel Kleiner stal v roce 1978 ředitelem motokrosových a autokrosových závodů a zároveň i předsedou Automotoklubu Přerov. Jako zástupce nejvýznamnějšího automotoklubu v regionu byl zvolen i předsedou Okresní rady motorismu. V této funkci přispěl k rozvoji nově vznikajících mládežnických sportů bikrosu a cyklotrialu.

zd

Reklama

PODLAHY A INTERIÉRY

Katalog firem » Řemeslníci » Podlahy

Nabízíme podlahy plovoucí, laminátové, korkové, dřevěné, dvouvrstvé, vinylové, Thermofix, PVC, Novilon, linoleum, Marmoleum click. Prodáváme interiérové dveře PORTA DOORS, VRÁNA, SOLODOOR...