Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.7 °C

Čas na trochu vzpomínání: Na přerovském hřbitově se pohřbívá už 140 let  

Zprávy z regionu

31.10.2017

Nadcházející dušičkový čas je rovněž příležitostí k připomínce historie místa, kde odpočívají mnozí Přerované. Místní hřbitov si totiž letos v listopadu připomíná sto čtyřicet let od svého založení. První pohřeb se tu konal 2. listopadu roku 1877. Den předtím nový městský hřbitov vysvětil P. Arnošt Vychodil. Jednalo se o páté přerovské pohřebiště vystavěné v místě, kterému místní lidé říkali "V černým".  

"Původně byl hřbitov menší, než ho známe dnes. Hlavní kříž byl uprostřed a hrobky byly navrženy kolem tří stran hřbitova. Kvůli nedostatku místa byl postupně rozšiřován směrem na východ," vzpomněl Zdeněk Páleník z přerovské pohřební služby.

Dnešní hřbitov o ploše 52 631 metrů čtverečních je rozdělen na starou a novou část - do staré části je vstup hlavní branou z ulice 9. května, do nové z ulice U Hřbitova. "Nová část hřbitova byla vystavěna na nikdy nepoužívaném koupališti. Bazén, který nesloužil svému účelu, byl zasypán a letos jsme nechali prostor osadit květinami. Jsou tu i lavičky, kde mohou návštěvníci odpočívat," vzpomněl Bohumír Střelec - jednatel Technických služeb města Přerova, které se o hřbitov starají.

Obřadní síň byla vybudována v roce 1987. Dnes, po třiceti letech užívání, prochází postupnou revitalizací a modernizací. Původní budova obřadní síně ve staré části hřbitova byla v roce 2013 zrekonstruovaná a přebudovaná na kryté kolumbárium. "V současné době je na hřbitově asi 10 tisíc hrobových míst a dalších 600 míst máme právě v tomto kolumbáriu. Každoročně je na hřbitově vybudováno zhruba 30 nových hrobových míst, převážně urnových. Kromě toho je tu pět vsypových louček," uvedl jednatel technických služeb. Na hřbitově jsou rovněž čtyři kaple - Psotova, Kokorova, takzvaná Šedá a Červená kaple. "Červená kaple je v užívání Technických služeb města Přerova. Jsou zde umístěny zpopelněné ostatky lidí, jejichž popel si rodina nevyzvedla a také popel z exhumovaných zrušených hrobů. Ostatní kaple jsou v soukromém užívání," konstatovala Šárka Slezáková z Technických služeb.

"Na hřbitově je od letošního roku nově vyznačeno padesát hrobů významných občanů města Přerova. A jsou tam také umístěny pomníky připomínající památku občanů, kteří zahynuli během válečných událostí. Konkrétně se jedná o Pomník pruských vojínů, zemřelých po bitvě v roce 1866, Pomník padlých v 1. světové válce, Pomník italským zajatým vojínům, Pomník na památku událostí na Švédských šancích v roce 1945 a Pomník obětem německého fašismu. A právě u posledně jmenovaného pomníku byly v minulých dnech dokončeny úpravy - a to jak zahradnické, tak i stavební. Prostor je teď díky vykáceným zeravům prosvětlenější a přístupová cesta dostala novou dlažbu," doplnila tisková mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Zatím poslední investicí Technických služeb do areálu hřbitova je kompletní rekonstrukce toalet, která potrvá až do jara roku příštího.

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.