Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.5 °C

Čarodějnice zaparkovaly košťata na Laguně a oddaly se křepčení

Zprávy z regionu

2.5.2016

Autor: hcz

Před devíti lety se poprvé rozhodl turistický oddíl mládeže Lišáci spolu s Baštou u Dokládalů uspořádat na Laguně pro děti a jejich rodiče magickou a kouzelnou filipojakubskou noc. Pálení čarodějnic připadlo tentokrát na sobotní odpoledne před prvním májem. Krásné počasí přilákalo na místo setkání několik desítek malých čarodějnic. Jejich divokému reji a křepčení přihlížely stovky lidí.

Krátce po setmění vzplály na několika místech přerovského regionu mohutné ohně. Výjimkou nebyl ani Přerov. Malé bosorky, místo aby odlétly na Petrovy kameny, daly přednost bližšímu místu doletu. "Je to už devět let, co o filipojakubské noci pořádáme v Přerově Pálení čarodějnic. Místní čarodějnice už nemusí létat za sabatem na vzdálená místa. Příležitost k účasti na čarodějnickém sletu a křepčení tak mají tak i ty nejmladší čarodějnice, které let na koštěti ještě neovládají, a také ty letité, které už to nezvládají," řekl k akci organizátor Ladislav Župka. Dodal také, že organizátoři stále inovují soutěže. "My, co si nemůžeme pozvat pražské umělce, pořádáme domácí pálení z vlastních zdrojů. Pro bosorky jsme připravili tradiční oblet okolo Bašty u Dokládalů. Je to takový magický ochranný kruh."

"Přípravy na dnešní den jsou pokaždé náročné. Mám nové košťátko. Je to zbrusu nový model, na který ještě nejsem zvyklá. Také kostým jsem inovovala. Nazdobila jsem ho pavouky, netopýry, hady a na rameno posadila černou kočku," svěřila se s přípravami Malá čarodějka.

Po obletu Bašty u Dokládalů tancovaly bosorky v kruhu, soutěžily, na louce hledaly poklad (fazole) a svůj rej završily tancem u ohně. Ty zkušené pak volily královnu čarodějné noci. A ani dopravní prostředky neušly pozornosti "odborné" poroty. Pro méně zdatné čarodějnice, které ještě neuměly pořádně ovládat svůj stroj, přichystali organizátoři malou školičku létání. Ve večerních hodinách Lagunu rozzářila ohňová show v podání skupiny historického šermu Markus M. Malé čarodějnice ale byly tak nedočkavé, že museli "markusáci" oproti avizovanému času odstartovat svůj program o něco dřív.

hcz

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.