Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 11.2 °C

Base Camp provoněla káva. Barista Ivo Ptáčník poodhalil návštěvníkům její tajemství  

Zprávy z regionu

18.11.2014

Autor: hcz

Věděli jste, že jedna kávová třešeň má v sobě dvě kávová zrna? A že každé kávě sluší jiné pražení? A že picolo vlastně neexistuje, že je to československý fenomén? Pro ty, kteří se chtěli o kávě a její přípravě dovědět něco víc než jen to, že je káva oblíbeným nápojem byla určená sobotní beseda v Base campu. Majitel rodinné pražírny Laura Coffe barista a pražič Ivo Ptáčník připravil pro návštěvníky tohoto přerovského cafébaru nejen dobrou kávu, ale předal i spoustu zajímavých informací. Podle něj připravit lahodný nápoj není žádná věda. Chce to jen trochu umu a šikovné ruce.  

Sobotní beseda byla určena všem těm, kteří si chtějí na lahodné kávě pochutnat nejen v luxusních kavárnách, ale i doma. Hned v úvodu zahltili návštěvníci baristu spoustou otázek. Je instantní káva vlastně kávou? Je vhodné do kávy dávat mléko a jak ho doma vlastně našlehám? A jak poznám kvalitní kávu?

Barista Ivo Ptáčník miluje dobrý kafe. Káva se stala jeho koníčkem a časem i jeho živobytím. Do přerovského Base campu přijel už podruhé. "U nás v Base campu chceme 'vařit' dobrou kávu. My s Klárkou hodně cestujeme a kafe máme moc rádi, jenže málokde si na ní pochutnáme. A tak když nás Ivoš, který se zná s klukama z kapely Arrhythmie, oslovil, pozvali jsme ho mezi nás," prozradil spolumajitel Base campu Michal Petr. "Motivací pro nás bylo představit lidem kávovou kulturu. Jaký je rozdíl mezi dobrou a špatnou kávou. Dozvědět se něco víc o surovině, ale i pražení a servírování. Představit si cestu kávy od kávového zrna až po to, co dostane zákazník na stůl. Tyto informace jsou důležité nejen pro naše hosty, ale i pro náš personál. Dobrý šálek lahodné kávy totiž není jen o produktu, ale i o lidech, kteří kávu připravují," dodal Petr.

Připravit kávu, která krásně voní a výborně chutná, je podle Ptáčníka jednoduché. "My dovážíme kávu od drobných farmářů, kteří zrnka vlastnoručně sbírají. Já sám neumím poradit, co je kvalitní kafe. Standardů je poměrně málo a většinu věcí hodnotí klient sám. Jediný postup daný standardem je příprava espressa. A jak poznat kvalitní kávu? Datum minimální spotřeby produktu je vždy uvedeno na balíčku, když si od data odečteme dva roky, zjistíme datum pražení kávy. Kvalitní zrníčka by měla být nerozlámaná. A co se týká pražení samotného? Je to o chuti. Někteří lidé mají rádi hořký kafe (více pražená káva), jiní dávají přednost kávě s ovocnější chutí. Jinak se proto praží brazilská káva a jinak káva z Etiopie. Brazilská káva je konzervativní s nádechem lískového oříšku, zatímco Arabika má ovocnější a svěžejší chuť," prozradil Ptáčník. Dodal také, že Češi jsou zvyklí pít "české bazény", které s dobrou kávou nemají nic společného. Dolít do kávy mléko není podle něj vhodné, ale v podstatě to nevadí. A zatímco Ptáčník vyprávěl a kávě a odpovídal na spoustu dotazů, návštěvníci využili možnosti vyzkoušet si přípravu espressa a cappuccina.

hcz

Reklama

BANÝR JOSEF

Katalog firem » Služby » Úklid - práce, technika

Kompletní úklidové služby, čištění koberců, mytí oken, strojní čištění podlah.