Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 12.5 °C

Atlas ptáků neobyčejných táhne na blbouna nejapného i bájné opeřence

Kultura

2.4.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Včera odpoledne byla v budově ORNISu slavnostně zahájena jedna neobyčejná a velmi zajímavá výstava. Všichni, kteří patří k milovníkům ptactva, museli být ve svém živlu. K vidění je zde totiž celá řada opeřenců, ať už skutečných, či vybájených. Navíc má celá výstava podobu středověkého bestiáře, takže je rozhodně o co stát.

Výstava Atlas ptáků neobyčejných představuje celou řadu reálných ptáků, ale také ty, kteří žijí v našich fantaziích a byli velmi populární především za dob dávných předků. Odtud pochází i inspirace pro název a celé pojetí výstavy, jež je návštěvníkům představena jako středověký bestiář. Expozice vycpaných modelů nejrůznějších druhů ptáků je navíc doplněna i texty na panelech, které dané výstavní kousky citlivě dokreslují a hosty seznamují nejen se základními popisnými informacemi, ale i s mnoha zajímavostmi z jejich světa. "Do výstavy jsme vnesli i svět fantazie, to znamená, jak se ptáci zapojili do mýtů, bájí i pověr různých společností na planetě," sdělila kurátorka výstavy Jana Kosturová a uvedla, že s přípravou expozice se začalo už v září loňského roku. "Když chystám nějakou výstavu, je pro mě podstatné to obohacení. Sama se dozvím spoustu zajímavých informací, a tak to bylo i v tomto případě ," podotkla Kosturová.

Na začátku výstavy se dozvíte něco o tom, jak se utvářel vztah člověka k ptákům ve vývoji dějin, ale také máte možnost poznat souhvězdí z ptačí říše, která jsou vidět na noční obloze, seznámíte se s ptáky v mytologii, s ptákem Noh nebo Ruch, s baziliškem či fénixem. Přečtete si o hromovém ptákovi a totemismu. Velkým lákadlem je také model blbouna nejapného, na jehož zhotovení bylo využito pštrosí peří. S ptákem, který nese velmi kontroverzní název, se dnes již nesetkáme. Dronte mauricijský, jak se také jmenuje, již vyhynul. Je o něm známo, že jeho maso nebylo nijak zvlášť chutné.

Návštěvníci si mohou také prohlédnout orla, jestřába, sokola, ale také čápa, havrana, krkavce či vránu nebo holuba, jeřába, páva a kolibříka. Výstava se také věnuje i ptákům v erbech rodů a ve znacích měst. "Musím říct, že si nenechám ujít žádnou vernisáž v Přerově, ale tato mě opravdu uchvátila. Je tu tolik vycpaných ptáků, člověk si je aspoň pořádně prohlédne zblízka. A informace na panelech jsou zajímavé, spoustu věcí jsem vůbec nevěděla," uvedla nadšená návštěvnice.

Výstava potrvá až do konce října. Už 15. dubna se uskuteční přednáška Tomáše Giesla o roli ptáků v kultuře a životě severoamerických indiánů. Na konci září se můžete těšit na přednášku o úloze zkamenělin.

Zuzana Doleželová

Reklama

Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola

Katalog firem » Vzdělávání » Střední školy

Proč studovat na naší škole: - Kvalitní příprava pro studium na vysokých školách všech typů u nás i v zahraničí - Licenční centrum Goethe Institutu - Vzdělávací středisko Microsoft...