Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 6 °C

Asistenti prevence kriminality začnou v ulicích působit od května

Zprávy z regionu

20.3.2015

Autor: Zuzana Doleželová

Hloučky bezdomovců postávající u supermarketů, potyčky v sociálně vyloučených lokalitách, děti, které nechodí do školy a jejich záškoláctví kryjí přímo rodiče - to a mnohem více budou mít od května na starost čtyři asistenti prevence kriminality, kteří vyrazí do ulic. Během dubna by měli být zvoleni vhodní kandidáti na tuto pozici. Už nyní je o práci asistenta živý zájem.

Projekt je financován z dotačního programu ministerstva vnitra. Od května do prosince, kdy se bude ověřovat funkčnost celého projektu, je počítáno s 674 tisíci korunami, v tom je zahrnut 10% podíl města. Vedení Přerova si od zavedení pozice asistenta prevence kriminality slibuje jednak zmírnění situace ve vyloučených lokalitách, jednak vylepšení vztahů mezi majoritou a minoritou a v neposlední řadě chce ukázat, že práce s Romy je možná. "Předpokládáme, že to budou Romové, ale není to podmínka. Základním předpokladem je trestní bezúhonnost a dobrá znalost poměrů v sociálně vyloučených lokalitách, a to až na úrovni rodin," zdůraznil manažer prevence kriminality Jiří Kohout.

Asistenti budou celkem čtyři a budou mít svého mentora z řad městské policie. Budou označeni reflexní vestou tak, aby byli nezaměnitelní právě s městskou policií. Budou obcházet sociálně vyloučené lokality u nádraží, ale také v okolí supermarketů, aby byly narušeny "místní zvyklosti" a zabránilo se tak srocování problémových lidí na ulicích a obtěžování kolemjdoucích. Vedle pochůzkové činnosti bude náplní práce asistentů také snaha vytěsnit záškoláctví kryté rodiči dětí, a to ve spolupráci se sociálním odborem. Jejich úkolem bude také upozorňovat na jakýkoliv nepořádek v ulicích.

Vedení Přerova si je vědomo, že projekt asistentů prevence kriminality není samospásný. "Na tento projekt by mělo navazovat i zaměstnání lidí v technických službách, o kterém už jednáme, ale také třeba sociálně prostupné bydlení a další," konstatoval Kohout s tím, že veškeré činnosti by měly směřovat k zaměstnání dlouhodobě nezaměstnaných. "Přerov má oproti Hranicím, kde jsme se inspirovali, skluz deset let. Je na čase, abychom se i my vydali touto cestou. Věříme, že nezaměstnanost je hlavním problémem, který generuje potíže," dodal Kohout.

Zuzana Doleželová

Reklama

POHŘEBNÍ SLUŽBA MĚSTA PŘEROVA

Katalog firem » Služby

POSKYTOVANÉ SLUŽBY Pohřební služba: Provozování smuteční síně na městském hřbitově v Přerově. Nepřetržitá pohotovostní služba pro převozy zemřelých z místa úmrtí. Vyříz...