Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 13.1 °C

Ani na krok od miminka. Přerovská nemocnice rodičům nabízí novou metodu - bonding

Zprávy z regionu

30.7.2014

Autor: pnar

Maminky 21. století stále častěji sledují nejrůznější trendy, které pak také vyžadují ve své porodnici. Jednou z posledních novinek je takzvaný bonding, tedy podpora budování základních emočních vazeb. Novorozenec se tak prakticky nevzdálí od matky. Nově tuto metodu zavádí i přerovská nemocnice, kde už si ji dořává každý sedmý novorozenec.

Bonding podporuje budování základních emočních vazeb mezi matkou a dítětem tím, že se novorozence ihned po porodu svěří do péče maminky a jejího doprovodu. Každá matka a její dítě si již v těhotenství budují vzájemný vztah, který se plně rozvine bezprostředně po porodu. Úzký kontakt matky a novorozence v raném poporodním období buduje základy emočních vazeb a pomáhá nastartovat tvorbu mateřského mléka. "Plný bonding lze nejlépe realizovat při porodu donošeného miminka s dobrou poporodní adaptací, kdy porod probíhá přirozenou cestou nebo plánovaně císařským řezem při zachované čiré plodové vodě," vysvětluje, za jakých podmínek může být bonding uskutečněn, vedoucí lékař novorozeneckého úseku Libor Slováček s tím, že u maminky musí být na porodním boxu vždy přítomen také plnoletý doprovod, který je také náležitě poučen.
Bonding probíhá při přirozeném porodu tak, že porodník ošetří a podváže miminku pupečník a položí ještě neumyté dítě matce na břicho. Dětská sestra přikryje dítě sterilní jednorázovou rouškou a označí jej identifikačním štítkem. Miminko zůstane mamince na břiše, popřípadě u prsu, aby bylo podpořeno přisátí. "Rodiče jsou informováni o možnosti uložení dítěte do postýlky s monitorem dechu a je jim poskytnuto naprosté soukromí. Dále pak už jen v pravidelných intervalech dětská sestra společně s porodní asistentkou dohlíží, zda je vše v pořádku," dodává Slováček. Novorozenec je tak po dobu prvních dvou hodin svého života ponechán na porodním sále v péči rodičky a jejího doprovodu. Až poté, pokud si to rodiče nepřejí dříve, sestra dítě zváží, změří a popíše. Rodiče mohou rovněž využít možnosti si své miminko poprvé vykoupat.
Každému miminku je následně aplikován vitamín K ve formě kapek a provedeno ošetření očí k prevenci zánětu spojivek. Pokud je to nutné, je dítě po koupeli zahřáto na vyhřívaném lůžku a následně převedeno na plný roaming, tedy do péče maminky. Pokud je rodička schopna po oněch dvou hodinách o miminko plně pečovat, může pokračovat v bondingu na pokoji, a dítě tak zahřát svým tělesným teplem.
V případě, že se u porodu vyskytnou komplikace, rozhoduje o možnostech bondingu odborný lékař s ohledem na zdravotní stav maminky i dítěte. "V medicíně a nakonec ani v běžném životě není skoro nic stoprocentní. Byli jsme se proto inspirovat ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde bonding praktikují již delší dobu a tamější personál nás velmi ochotně seznámil se slabými místy, která hrozí. Myslím, že jsme pečlivě zvážili různé eventuální komplikace a máme zodpovědně stanovená doporučení pro ošetřující personál, a tím jsme eliminovali možná rizika na nejnižší míru," vysvětluje Libor Slováček.
Například při narození nedonošeného novorozence nebo novorozence se ztíženou poporodní adaptací jsou možnosti bondingu omezené, protože dítě vyžaduje specializovanou péči. "I v těch situacích však chceme, aby kontakt s maminkou byl co nejtěsnější, a se stabilizací stavu rizikového novorozence časem postupně navyšujeme míru kontaktu s matkou od vzájemného hlazení a laskání, přes krmení, přebalování až po kojení," míní Slováček s tím, že zavést bonding do standardní nabídky naší nemocnice nebylo obtížné. "Mé díky za to patří aktivnímu přístupu k této věci zejména sesterského personálu jak porodních sálů, tak novorozeneckého oddělení," uzavírá Libor Slováček.
Pokud mají rodiče o bonding zájem, je vhodné s předstihem kontaktovat vedoucího lékaře novorozeneckého úseku, nebo staniční sestru novorozeneckého úseku či oddělení šestinedělí, kteří jsou schopni zodpovědět veškeré otázky týkající se této problematiky.

pnar

Reklama

Rehabilitační centrum

Katalog firem » Zdravotnictví » Fyzioterapie, rehabilitace

Objednávky na MFK a vyšetření 724 110 208. Léčebná tělesná výchova na neurofyziologickém podkladě. Procedury fyzikální terapie, masáže, myoskeletární medicína, manuální fyzioterapeuti...