Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.3 °C

Oslavy 760 let města Přerova: výstava, předání cen J. A. Komenského i koncert Moravské filharmonie

Zprávy z regionu

25.1.2016

Autor: hcz

Letošní rok je pro Přerovany rokem oslav. Právě před 760 lety, a to 28. ledna 1256, povýšil Přemysl Otakar II. původní osadu na královské město. Oslavy oficiálně odstartovaly v neděli 24. ledna hned několika akcemi.

"S odkazem na významnou historii jsme připravili ve Výstavní síni Pasáž expozici připomínající Středomoravskou výstavu, která v létě roku 1936 vzbudila pozornost v celém Československu, kdy se jen za první tři týdny tehdy na ni přišlo podívat více než 125 tisíc lidí. Výstava Přerov zviditelnila a město z tohoto úspěchu ještě dlouho žilo," řekl k výstavě přerovský primátor Vladimír Puchalský. Vernisáž v 17 hodin odstartovala expozici, která bude k vidění až do 15. dubna. Návštěvníky přesunula po ose času o osmdesát let zpět. Viděli plány unikátní padákové věže, která byla nevídanou atrakcí i raritou města. "Archivářům se podařilo najít plány této věže a součástí výstavy je i kompletní výstřižková služba, ze které se návštěvníci dozvědí, kde a jak se o výstavě psalo. Zajímavý je i originál návštěvní knihy, kterou nám zapůjčilo Muzeum J. A. Komenského,“ doplnila kurátorka výstavy Marta Jandová.

Přerované mají možnost zhlédnout i krátké filmy ze Středomoravské výstavy, které byly uloženy v archivu. Součástí výstavy byl i křest knihy Jiřího Lapáčka, ředitele archivu, která je vzpomínkou na rod Žerotínů, jenž je s Přerovem pevně historicky spjat.

V neděli o hodinu později byly v prostorách zámku oceněny tři kolektivy. "Medaili Jana Amose Komenského v tomto roce získala Základní umělecká škola Bedřicha Kozánka, která už sto let vychovává děti i budoucí umělce, Loutkové divadlo Sokol Přerov, které vloni oslavilo sto let, a smíšený pěvecký sbor Vokál. Sváteční den pak vyvrcholil koncertem Moravské filharmonie v Městském domě, která zahrála skladby světoznámé skupiny Queen v orchestrálním provedení.

Tím ale oslavy nekončí, budou pokračovat i na jaře a v létě. Lidé se mohou těšit zejména na Svatovavřinecké hody, které se letos ponesou v duchu 760 výročí. "Do Přerova přijede sám Přemysl Otakar II. se svou chotí. Předá městská práva primátorovi města a vyzve lidi k veselení a zábavě. Na místě bude dobová hudba, kejklíři, loučový pochod. Chybět nebude ani historický jarmark před zámkem," zmínil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

hcz

Reklama

RESTAURANT ROUTE 66

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Zveme všechny motorkáře, cyklisty i pěší do nově otevřené restaurace Route 66. Nabízíme denní menu, jídla na objednávku, speciality - hamburgery, dále něco na chuť k pivku, mnoho druhů...