Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.4 °C

Přerov plánuje další zatraktivnění lokality lovců mamutů

Zprávy z regionu

4.12.2007

Autor: Alena Petrželová

Přerovská radnice plánuje další zatraktivnění světoznámé archeologické pravěké lokality v místní části Předmostí. Po Památníku lovců mamutů a naučné stezce, které zde vyrostly loni, plánuje město například i informační centrum. Záměr vybudovat v místě areál s pracovním názvem Mamutov se nyní město chystá projednat s tamními obyvateli.

"Chtěli bychom areál, kde se památník nachází, dobudovat. Chybí zde informační centrum, sociální zařízení, turisté si nemají zatím ani kde koupit pohled či pamětní známku," uvedl mluvčí radnice Bohuslav Přidal.

Do lokality proslulé svými nálezy přijíždějí zájezdy i školní výlety. Po archeologických stopách Přerova mohli již letos v létě vyrazit milovníci historie za doprovodu archeologů z tamního Muzea Komenského. Město chce však světoznámou lokalitu ještě více vytěžit. "Areál má rozlohou několik hektarů, jen stezka má osm kilometrů, nechybí zde i parčík s tematickými prvky na hraní. Chceme to celé dobudovat tak, aby to přilákalo ještě více turistů," doplnil mluvčí města.

Unikátní stezku s památníkem lovců mamutů, kde návštěvníci najdou zakonzervované pravěké nálezy v této oblasti, otevřela přerovská radnice loni v říjnu. Na projektu, na který získalo město sedmimilionovou dotaci od Evropské unie, se Přerov podílel s polským městem Ozimkem. Po stezce lovců mamutů se mohou vydat milovníci historie také virtuálně; vedení Přerova jim to umožnilo na svých internetových stránkách. Památník je prvním zařízením svého druhu v Česku.

Naučná stezka společně s památníkem leží nedaleko největšího nalezeného souboru lidských ostatků archaické formy homo sapiens sapiens. Na hromadný hrob narazil v roce 1894 archeolog Karel Jaromír Maška. Nejvýznamnější část pravěkého naleziště je ale již zastavěna sídlištěm. Archeologové jsou však v této lokalitě i nadále úspěšní. Nedávno zde například nalezli téměř dvoumetrový mamutí kel. Stáří části ostatků pravěkého zvířete odhadli až na 30.000 let.

Alena Petrželováčtk

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.